Gambia is met een landoppervlakte van ongeveer een derde van Nederland, het kleinste land in West-Afrika en wordt omringd door de Atlantische Oceaan en Senegal.

De infrastuctuur is de laatste jaren flink verbeterd onder andere op het gebied van wegenbouw, communicatie, medische zorg en de banken sector. Daarnaast is de verstedelijking ook in het binnenland begonnen. De grootste steden zijn Serrekunda en Brikama.

Het klimaat is tropisch met een droog en een nat seizoen. Vanaf eind oktober tot en met medio juni is het droog en de luchtvochtigheid is laag.

Geografisch gezien is Gambia verdeeld in een noordelijke en een zuidelijke oever van de Gambia rivier. The Western Division bevindt zich op de zuidelijke oever en grenst aan de Atlantische Oceaan. De ontwikkeling van de ‘North Bank’ is in beweging, er wordt hard  gewerkt door diverse NGO’s en instituten in samenwerking met de Gambiaanse overheid. Gambia is zonder meer een land waar nog veel ontwikkeling plaats kan vinden.
Het geasfalteerde wegenetwerk wordt steeds groter, ook in de dunbevolkte gebieden. Schoon leidingwater en elektriciteit is in steeds meer dorpen beschikbaar.

Economie

Gambia is erg groen en toerisme is de belangrijkste pijler van de economie. In de jaren zestig is het toerisme op gang gekomen en door de jaren heen heeft zich dit verder ontwikkeld, maar de laatste paar jaar is er een stagnatie merkbaar. Door die ontwikkeling hebben zich ook andere takken van de economie kunnen ontwikkelen zoals de bouwnijverheid, technische industrie en de dienstensector met onder andere een flink groeiend aantal bankinstellingen. Traditioneel gezien is de landbouw ook een belangrijk onderdeel van de economie maar dan met name voor de binnenlandse economie.

Gambia exporteert steeds meer, waaronder pinda’s, vis en schaaldieren, fruit, cashewnoten. De landbouw sector produceert meer voor de lokale markt.

Produceren en ondernemen in Gambia is aan veel uitdagingen onderhevig. Regelgeving en belastingen kunnen wijzigen zonder duidelijke vooraankondiging. Wat gisteren een feit was, is niet noodzakelijkerwijs vandaag ook nog. Ondernemen vereist flexibiliteit en creativiteit in het vinden van oplossingen, inzicht, veel gevoel voor humor en een lange adem. Veel zaken, regels en prijzen liggen niet vast maar zijn situatie gevoelig en worden onder die omstandigheden bepaald. Dit betekent echter geenszins dat er vanuit gegaan mag worden dat alles op die manier ‘te regelen valt’.

‘Ben je in Rome, doe als de Romeinen’ geldt zeer zeker voor Gambia. De regering en hun instanties zijn echter vrij toegankelijk en een afspraak is meestal gemakkelijk geregeld, maar of het tijdstip wordt nageleefd is vers 2. In Gambia neemt men het niet zo nauw met tijd, daarom wordt er vaak gesproken over ‘Gambia Maybe Time’.

Ondernemen

Gambia is een land van oneindig veel mogelijkheden, echter ook een aantal valkuilen. De DGBL kan behulpzaam zijn bij het opzetten van een nieuwe (Nederlandse) onderneming door het bijstaan van potentiële investeerders of zakenlieden. Dit doen we door onze ervaringen te bundelen, en onze kennis van dagelijkse ontwikkelingen te blijven vergroten en aan elkaar te toetsen en deze te delen.

De bevolking

U zult te allen tijde uitgenodigd worden door de hartelijke en gastvrije bevolking als u langs een groep etende Gambianen loopt. ‘Kai si ein bi!’ zullen zij u toeroepen, wat in het Wolof ‘kom en eet lunch!’ betekent.

De bevolking is geenszins één en dezelfde. Zij bestaat uit vele stammen met ieder hun eigen taal, gebruiken en tradities. Een zeer kleurrijk volk, met interessante gebruiken en gewoonten, welke ook de jongere generatie in ere houdt.

Gastvrijheid is belangrijk. U zult te allen tijde uitgenodigd worden door de hartelijke en gastvrije bevolking als u langs een groep etende Gambianen loopt. ‘Kai si ein bi!’ zullen zij u toeroepen, wat in het Wolof ‘kom en eet lunch!’ betekent.

De bevolking is geenszins één en dezelfde. Zij bestaat uit vele stammen met ieder hun eigen taal, gebruiken en tradities. Een zeer kleurrijk volk, met interessante gebruiken en gewoonten, welke zij zeer traditie getrouw zijn.

Overig

Doordat Gambia een voormalige Engelse kolonie is, is het rechtssysteem grotendeels gebaseerd op Engelse wetten, maar autorijden doen we in Gambia gewoon net als in Nederland, rechts.

De gezondheidszorg is de laatste jaren veel verbeterd, met name in het stedelijk gebied. In het binnenland gaat deze ontwikkeling wat langzamer. Wel is het verstandig om u vooraf goed te laten informeren over bijvoorbeeld malaria. De valuta is de Dalasi (GMD) welke onderverdeeld is in 100 Bututs. De officiële taal van Gambia is Engels.

Nuttige informatie over vele details inzake, culturele achtergronden, scholen, regeringszaken, import en export informatie, afspraken en tradities, financiële instituten, advocaten, nuttige adressen, enz. zijn volop op internet te vinden. Let op, deze zijn niet altijd actueel

Mocht u naar Gambia willen komen om zaken te doen, dan kan de DGBL u van dienst zijn met advies. Daarnaast kan het nuttig zijn om informatie in te winnen bij de Nederlandse Ambassade in Dakar .

Wonen in Gambia

Bij een langdurig verblijf is een jaarlijks (per kalenderjaar) vernieuwbare verblijfsvergunning nodig. Ook rijbewijs en andere documenten moeten jaarlijks verlengd worden. Alle werkende inwoners moeten ook belastingen betalen. Dit geldt ook voor bedrijven.

Stichting GOED is ook in Gambia actief en helpt Nederlanders in het buitenland met informatie over allelei onderwerpen.